Selecteer een pagina

Project:
Open ideeënprijsvraag

Locatie:
‘s-Hertogenbosch

Uitschrijver:
BAI

Reset Heetmanplein, ‘s-Hertogenbosch

Het BAI te ’s-Hertogenbosch organiseert elk jaar een open ideeënprijsvraag. In 2012 is het thema “Reset Heetmanplein”, waarbij een nieuwe inrichting voor het Wilhelminaplein (in de volksmond Heetmanplein) wordt gevraagd. Burobol heeft een ontwerp met de naam “Vloeiende vesting” ingezonden waarbij twee cruciale kenmerken van het Wilhelminaplein als uitgangspunt zijn genomen: De vloeiende verkeersknoop en de vestingwerken.

Sinds ruim een eeuw is het Wilhelminaplein een dynamische verkeersknoop waar verkeersstromen met vloeiende vormen samenkomen. Van Engelse landschapsstijl tot optimistische rotondes. Hoogtepunt van dynamiek en verkeersstroming is het ‘Heetmanplein’, een regelrechte ode aan de beweging.

In het ontwerp wordt doorgaand verkeer langs vloeiende grastaluds om de vesting geleid. Verkeer dat de vesting in steekt, doet dat in rechte radiale lijnen die door het gras snijden. Met sierlijke boog rijdt men de parkeergarage in. Wandelaars lopen dicht bij het water.

Het Wilhelminaplein is onlosmakelijk verbonden met de vestingwerken van ‘s-Hertogenbosch. Zicht op de omgeving was essentieel als schootsveld. Nu is de vesting een inspirerende aanleiding voor hoogteverschillen en zichten op de omgeving. De verbeelding van de vestingwerken, spannende zichtrelaties en het contrast tussen binnen en buiten de vesting zijn verwerkt tot een terughoudend geheel.